dissabte, 28 de maig del 2011

LA MALETA VIATGERA A LA CLASSE DELS CAVALLS

La classe dels cavalls també ha acabat la ronda de la maleta viatgera. Els llibres que ells han trobat dins eren:

 Els pares han fet comentaris molt positius que ens fan sentir que val la pena continuar amb la iniciativa. Aquí us en mostrem uns quants:

  • "La meva filla estava molt il·lusionada quan va portar la maleta a casa. Va voler veure'ls tots a la vegada. Vam llegir els contes i el que més li va agradar va ser El Gegant dels ocells perquè té valors d'amistat i és molt bonic".
  • "A la nostra filla li agradaria tenir més sovint la maleta i nosaltres pensem que és una bona pràctica, cultivant el costum de llegir llibres".
  • "El nen va sortir molt content amb la maleta. El primer que va fer en arribar a casa va ser obrir la maleta i mirar tots els contes. Va cridar a la seva germana i van començar a llegir. Ho han gaudit molt tots dos".
  • "A la nostra filla li va fer molta il·lusió perquè va llegir per nosaltres".
  • "Us continuo recolçant en aquesta idea. Gràcies".
  • "Ha estat molt gratificant compartir la lectura amb la nostra filla".
  • "Li hem llegit a ell i ell ens ha llegit a nosaltres".

divendres, 27 de maig del 2011

MALETA VIATGERA A LA CLASSE DELS CONILLS

Els alumnes de 1r de la classe dels conills han acabat la ronda de la maleta viatgera d'aquest curs. L'acollida que ha tingut la maleta a la casa dels nostres alumnes ha estat excel·lent i tothom valora l'experiència molt positivament.  Dins la maleta portaven:

 I aquests són alguns dels comentaris que heu fet els pares:
  • "És una bona idea perquè és molt entretinguda i així els pares també poden participar amb els fills i és una manera que el nen llegeixi".
  • "El conte El nen nou i diferent li ha fet pensar i ha donat peu a que després parléssim del tema ".

  • "S'ha il·lusionat molt amb la maleta. Primer ell ens ha explicat els contes  i després els vam llegir tots junts. Ens agrada molt compartir una estona de lectura".
  • "Al nostre fill li ha agradat estar una estona amb els pares. Es sentia especial amb la maleta viatgera. Gràcies per la vostra iniciativa, és una bona empenta per a ells i per nosaltres".
  • "Ho hem passat molt bé llegint els llibres. Ens agrada perquè és una forma d'estar i gaudir junts".
  • "Els tres llibres han estat molt bé i eren molt amens".
  • "És una bona forma de motivació. Espero que molts nens en gaudeixin tant com el meu".
I aquests són els dibuixos (preciosos, per cert) que heu fet la canalla de forma espontània:


Ens alegra que a tots us hagi satisfet la iniciciativa i us donem les gràcies per l'acollida rebuda.

diumenge, 22 de maig del 2011

ENS VISITA LA JOSEFINA LLAURADÓ, AUTORA DEL LLIBRE "UN PINYOL FARCIT DE FADA"

De Películas
El divendres 20 de maig vam tenir la sort que ens va visitar l'autora del llibre que hem llegit a 3r : "Un pinyol farcit de fada". Ens va explicar moltes coses sobre el llibre. La primera, ja sabem per què la fada es diu Belluguets. Li va posar així per una planta prima i bellugadissa (que ens la va ensenyar en foto i que podeu veure a www.floracatalana.net) que ella veia quan anava de petita al bosc i que li agradava molt.
També ens va explicar que el nom del gat, "Tirant",  li va posar per un cavaller literari que es deia "Tirant lo Blanc". Ens va explicar que la tieta Mercè, un altre dels persontages principals del llibre, que és molt divertida i presumida, té una bola de vidre i és una mica bruixa, va vestida amb una faldilla de godets. Nosaltres vam buscar la paraula godets a tots els diccionaris i no la vam trobar. La Josefina ho va endevinar i ens va portar una faldilla de godets que li havia cosit una amiga seva perquè ho veiessim. Ara ja ho sabem. Els personatges del llibre viuen en una casa anglesa. Ens va dir que la seva tieta en tenia una i amb el seu cosí s'ho passaven molt bé quan eren petits corrents per allà. El dolent es diu "Perot del cullerot". Diu que li va posar així per una cançó d'en Xesco Boix que es diu "Pere de la Cullera" i li va transformar en augmentatiu per fer-lo més malvat.
La Josefina li agradava inventar-se històries ja des de ben petiteta. El primer que va tenir la sort d'escoltar-les va ser el seu gos. Ella creu en la màgia, creu que existeix el món de les fades, el que ens passa és que no podem veure'l. Ha escrit molts contes de follets i fades però aquest és l'únic que està en format llibre.
Una altra sorpresa! La mateixa amiga que li va fer la faldilla, també li va fer la Belluguets en forma de nina i ens la va ensenyar. Era maquíssima!
Ah! Sabeu perquè les dones del llibre tenen el dit llarg com una vareta màgica? Doncs nosaltres sí, perquè ens va explicar la Josefina que això dels dits és un tema recorrent que té a veure amb la literatura anglosaxona i simbolitza la part d'un mateix que perd un heroi quan s'enfronta a l'adversari i el venç. Com que  a ella no li agradava que es quedessin sense dits, però sí que fossin vencedores, va decidir fer-los-hi més llargs per tal que els tinguessin diferents. Quina bona idea!
Nosaltres també li havíem preparat uns regals perquè ens feia molta alegria que vingués a explicar-nos coses. Li vam regalar un punt de llibre gegant dissenyat per una alumna i signat per tots i un llibre amb il·lustracions de fragments de la seva història. Creiem que tot li va agradar molt i se'n va anar molt contenta després de firmar-nos els llibre i de fer-nos una dedicatòria en el nostre "Llibre d'autors".
I per si tot això fos poc, ens va fer una aigua programada amb aquest desig:
"Que aquests nens sàpiguen llegir amb facilitat
i que cada vegada els agradi més i més
i que es puguin cumplir tots els seus desitjos."
Si portem un got i bebem d'aquesta aigua......

diumenge, 15 de maig del 2011

ELS ALUMNES DE 3r HEM LLEGIT "UN PINYOL FARCIT DE FADA"


Els alumnes de 3r hem llegit "Un pinyol farcit de fada" de la Josefina Llauradó. Ens ha semblat molt bonic perquè és de fantasia i passen coses força màgiques i divertides.
Hem fet un concurs de punts de llibre de com ens imaginàvem la fada protagonista, que es diu Belluguets (deu ser perquè és molt moguda, com alguns de nosaltres). També hem fet una caixa de paraules "estranyes" com el "cove de les paraules" que té en Marc, el protagonista de la història.
Al final del conte, l'hem dibuixada.

Més Poemes a l'escala

    De gener a maig, hem après tres poemes més:
  • Tristes guerras, de Miguel Hernández.
  • Cada dia té una fragància, de Isabel Barriel.
  • El abuelo de las manos grandes, de Sebastian Barreiro.

TRISTES GUERRAS

Tristes guerras
si no es amor la empresa.
Tristes, tristes.
Tristes armas
si no son las palabras.
Tristes, tristes.
Tristes hombres
si no mueren de amores.
Tristes, tristes. 
                            Miguel Hernández

CADA DIA TÉ UNA FRAGÀNCIA

Cada dia té una fragància,
cada hora, un color
i les nits aromes de somnis
que apaivaguen la foscor.

Dilluns fa olor de llapis
dimarts de pèsols fins,
dimecres exhala núvols de tempesta
dijous és pintura a l'oli i vernís,
divendres, preludi airós de festa
i dissabte té l'aroma del paradís.
Diumenge fa olor de dolces pomes
que van perdent, ai!, el seu encís...

                                                   Isabel Barriel
 
EL ABUELO DE LAS MANOS GRANDES
Dicen que una vez la luna
saltó de su cuna
y cayó a la laguna
para hacerle una broma al sol.

Y las sirenas cantaron
y los gatos maullaron
y las estrellas bailaron
pero la luna, mojada, allí se quedó.

Dicen que esa vez mi abuelo
se acercó, y como en juego,
la colocó entre sus dedos
y la luna, encantada, a su casa volvió.

Es por eso que a veces
la luna canta en la orilla
porque mi abuelo, en su silla
la escucha y le cuenta historias de amor.

                                                    Sebastian Barreiro

ELS ALUMNES DE 4t HEM LLEGIT "lA MERAVELLOSA MEDECINA D'EN JORDI"

Els alumnes de 4t hem llegit "La meravellosa medecina d'en Jordi" del Roald Dahl. Ens ho hem passat molt bé llegint-lo perquè és molt divertit.
Hem fet un mural amb alguns ingredients de la medecina que en Jordi prepara per la seva àvia i un altre mural amb els efectes que aquesta medecina té en l'àvia.
Sort que les nostres àvies no són com la del llibre que hem llegit, Uffff!



LES MARIS

La segona activitat que vam oferir van ser dues sessions amb les Maris: la Mariquemdius i la Mariquemportes. Elles portaven molts àlbums il·lustrats i molt diversos. Alguns els explicaven, altres els cantaven, uns altres els recitaven i amb d'altres jugaven. Va ser molt divertit!
Després ens deixaven una estona per mirar aquests llibres que ens havien entrat tantes ganes de mirar i de llegir!

TALLER DE SOPES

En horari extraescolar, l'ajuntament de Badalona ha subvencionat dins del Pla d'Entorn, dos activitats per afavorir el gust pels llibres i per la lectura. Aquestes activitats, realitzades per l'empresa Tantàgora, han estat: "Qui menja sopes, se les pensa totes" i "Les Maris". Totes dues han estat molt interessants, divertides i han donat molt de joc.
Dins la primera, vam tenir a l'escola durant dues setmanes una taula decorada amb elements referents a llibres on hi apareixen d'alguna manera les sopes. Aquesta taula estava dissenyada per l'il·lustrador JOMA. Totes les classes la van anar a veure i van parlar sobre alguns d'aquests llibres: "La Rínxols d'or", la Mafalda, "Sopa fría", "La faula de la cigonya i la guineu", "Sopa de pedra", "La Xarandoneta".....
Un altre dia, la dinamitzadora de Tantágora, l'Eli, va portar molts llibres i  va explicar algunes històries. Els participants en el taller van escollir un personatge i li van fer el seu plat de sopa particular. Després van muntar una taula com la del Joma.

dissabte, 14 de maig del 2011

LA JESSICA I ELS SEUS AMICS A LA SELVA

 
Ja us podem oferir el conte que hem elaborat entre tots els alumnes de l'escola dels cursos 2009-10 i 2010-11. Ens ha sortit un treball molt bonic. Esperem que en gaudiu tots, que el pogueu llegir conjuntament pares i nens. Ha costat però ha valgut la pena!
Enhorabona a tots!

Els alumnes de 5è hem llegit "EL PETIT NICOLÀS"

  
Els alumnes de 5è hem llegit "EL PETIT NICOLÀS". Ens ha agradat molt perquè descriu la vida d'ell. És com un diari on explica les coses que li passen. És divertit perquè en Nicolàs fa entremaliadures sense saber que les fa.
Alguns episodis que ens han agradat més han estat el del futbol, el que el Nicolàs va a casa de l'Agnan, el de la bicicleta i el que no van al cole i es fumen un puro. 
En acabar, hem fet aquests murals sobre els personatges del llibre.